Výroba domácej slivovice

Pestovateľské pálenie kvasu zo sliviek na domácu slivovicu, ako aj pálenie kvasov z iného ovocia, sa v súčasnosti teší veľkej obľube a dnes má na Slovensku významnú tradíciu. Prebytočné a nepoužiteľné množstvo vyprodukovaného ovocia, ktoré by časom podľahlo skaze, je výhodné odborne spracovať na brečku a ďalej na kvas, ktorý sa po vykvasení destiluje na pravý ovocný destilát. Konečná akosť a množstvo získaného ovocného destilátu závisí nielen na množstve, ale aj na druhu a akosti spracovaného ovocia a na priebehu a čistote fermentačného procesu. 

Ak chceme vyrobiť ovocný destilát špičkovej kvality, musíme k príprave brečky a kvasu použiť iba dobre vyzreté ovocie, zdravé, neinfikované hnilobou alebo plesňou. Zo „zvrhlého“ (infikovaného) alebo nesprávne ošetrovaného ovocného kvasu nie je možné vyrobiť akostný destilát. Z neakostného (nahnitého, plesnivého, nedozretého) ovocia alebo z „havarovaného“ ovocného kvasu je možné vyrobiť len ovocný lieh nie dobrej akosti pri nízkej liehovej výťažnosti. Takýto produkt je potom nevhodný na konzumovanie a ekonomicky neprijateľný. Preto sa riaďme zásadou vyrobiť radšej málo, ale akostný destilát s lahodnou vôňou a nezameniteľnou chuťou.

Akostné ovocné destiláty možno vyrábať takmer zo všetkých druhov u nás dopestovaného ovocia, ktoré obsahuje dostatok skvasiteľných cukrov. Jednotlivé druhy ovocia je lepšie kvasiť a páliť samostatne. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára