Skladovanie slivovice a iných ovocných destilátov

Destilát priemyselne vypálený sa spravidla prečerpáva do drevených sudov, uloží v pivnici, kde prebieha jeho samovoľné zrenie. Pestovateľ však z pravidla nemá možnosť skladovať slivovicu, alebo iný ovocný destilát v drevených sudoch. Upravený (vodou zriedený) destilát je potom vhodné skladovať v sklenenom obale – demižóne alebo v sklenených nádobách. Pri dlhšom skladovaní je najlepšie ho skladovať v obaloch z farebného napr. zeleného skla v tmavších a chladnejších miestnostiach. Tesne po vypálení sa vyžaduje, aby sa obaly s destilátom ponechali aspoň 10 až 20 dní otvorené. Je pravda, že v uvedenom čase sa odparí určité množstvo destilátu, ale súčasne unikajú aj iné látky, ktoré môžu destilátu dodať nepríjemný pach a štipľavosť. Uvedenými procesmi a odborným skladovaním sa tvoria v ovocnom destiláte rôzne estery, ktoré dodávajú ovocným pálenkám jemnú, špecifickú arómu, príjemnú a lahodnú chuť. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára