Zopár rád na uskladnenie kvasných nádob

Kvasné nádoby naplnené ovocnou brečkou skladujeme na dobre vetrateľnom mieste, najlepšie pod prístreškom, aby do nich nezatekala voda.
 

Tvoriaci sa oxid uhličitý rozrušuje dužinu ovocia, ktorej časť klesá na dno a časť, najmä šupky vystupujú na povrch, kde vytvárajú kvasný koláč – deku. Deka vytvára filter mikroorganizmov. Doba fermentácie je rôzna a závisí od druhu ovocia. Ukončenie fermentácie sa prejavuje tým, že ustáva vývin oxidu uhličitého, kvas nadobúda vôňu po etanole a po aromatických látkach.
 

Po ukončení hlavného kvasenia nasleduje tzv. dokvasenie. Po tejto dobe je nutné kvas čo najskôr vypáliť. Počas kvasenia treba kvas kontrolovať. Pokiaľ sa ponechá hotový prekvasený kvas, hrozí nebezpečenstvo, že dôjde k jeho „prezreniu“. Pokiaľ nemôžete vyzretý ovocný kvas hneď destilovať, je nutné ho ošetriť tým, že voľný priestor medzi vrchnou časťou kvasu a vekom nádoby si vysírime spálením sírneho prúžku, alebo tým, že na povrch kvasu položíme 2 tabletky siričitanu sodného. Uvedenou konzerváciou sa chráni vyzretý ovocný kvas pred infekciou z vonka (octovými baktériami). Podľa potreby vykonávame ošetrenie kvasu každých 10 až 15 dní až do doby jeho vypálenia.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára