Vlastný priebeh fermentácie slivkovej alebo inej ovocne brečky

Kvasná nádoba naplnená do 4/5-ín ovocím sa uzavrie, pokiaľ možno kvasnom zátkou a obsah sudu sa nechá kvasiť. Sud s kvasom by nemal byť umiestnený na slnku, ale na vetrateľnom mieste v tieni. Čím je teplota kvasenia nižšia tým je čistejšie kvasenie a teda i akosť finálneho produktu je lepšia. Optimálna teplota fermenácie je 15 až 20 stupňov Celzia. V priebehu fermentácie sa obsah sudu zásadne nemieša. Brečka zo sliviek sa niekoľko dní pozvoľna prekvasuje, následne sa rozvinie ztv. „búrlivé kvasenie“ po dobu 4 až 8 týždňov. Po tomto období prebieha ešte tzv. dokvasenie po dobu 4 týždne. V tomto období dochádza v prekvasenej brečke k ďalšej tvorbe etanolu. Až po tomto období je vhodné pristúpiť k destilácii kvasu, v opačnom prípade by bol dosiahnutý len nízky liehový výťažok. Ak máme ovocný kvas pripravený kvalitne, tak potom zo 100 kg takéhoto kvasu možno destiláciou a rektifikáciou získať v pestovateľskej pálenici 4,5 až 5 l.a., t.j. 9 až 10 litrov 50% slivovice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára